Факти за бананите

hranene-predi-trenirovka
1. Антидепресант
Бананите ни помагат да се справим с депресията, те съдържат триптофан, който се превръща в серотонин  познат като „хормона на щаститето“.

2. Заздравяват костната система
Бананите неутрализират загубата на калций през урината и помагат костите ни да са по-здрави.

3. Здрава нервна система
Благодарение на високите нива витамин В6 бананите укрепват нервната ни система, намаляват потенето, подпомагат отслабването и помагат за производствотона бели кръвни клетки.

4. Повлияват добре на анемията
Благодарение на високото съдържание на желязо бананите засилват кръвообръщението ни и ни помагат за се преборим с анемията.

5. Грижа за сърцето
Бананите са богати на калий и ни помагат да намалим кръвното налягане и предпазват сърцето.

6. Прилив на енергия
Бананите съдържат правилните въглехидрати, които са ни необходими да възстановим мускулите си след тренировка и да се чувстваме тонизирани и енергични.

7. Подобряват храносмилането
Бананите са богати на пектин, което подпомага храносмилането и изчистването на тялото от токсични и тежки метали. Също така са богати на фибри, което подпомага работата на отделителната система.

8. Грижа за мускулите
Богати на магнезий, бананите подпомагат мускулите ни да са тонизирани, да имаме здрави кости и добър метаболизъм.

9. Пребиотично действие
Те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата. Също така произвеждат храносмилателни ензими, които ни помагат да усвоим по-добре полезните хранителни вещества.

10. Засилва имунната система
Бананите са богати на витамин С, което засилва имунната ни система и подпомага усвояването на други важни елементи, като желязото.

11. Идеална храна за преди/след тренировка
Заредени са с лесносмилаеми въглехидрати и калий, който помага за поддържането на нервите и мускулните функции. Имайте предвид, че тялото принципно не съхранява калия много дълго в себе си, така че един големичък банан ще ви дойде повече от добре преди тренировка. Чудесна идея е да изпиете и доза суроватъчен протеин.